Нажмите "Enter" для перехода к содержанию

Dimitri Klenski: Avalik kiri Eesti Ajakirjanike Liit

EAL-i esimees Helle Tiikmaa, EAL-i juhatus

Tere!

Seoses „Eesti Ajakirjanike Liidu ja Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni Valgevene riiklikust terrorismist“ avaldusega avaldan oma protesti. Avalduses toodud nõue – „vabastada kohe eile röövitud ajakirjanik Raman (muide ta nimi on Roman) Pratasevich ja ka ülejäänud praegu vahi all olevat 28 ajakirjanikku“ on ennatlik ja ebakompetentne . Mingit ametlikku uurimist toimunu Ryanairi reisilennuki hädamaandamise kohta pole veel läbi viidudki, sellega alles alustati. Kuidas siis saab teha järeldusi oletuste põhjal?

Mis puutub „vahi all olevat 28 ajakirjanikku“, siis paneb imestama Teie ja Ricardo Gutierreze naiivsus – tuues ära nende vahistamise põhjused, Te ju isegi ei väida, et need olevat tehtud seadusvastaselt ja et need 28 ajakirjanikku pole patustanud Valgevene seaduste rikkumisega. Seda saab teha kohus, äärmisel juhul õigusekaitsjad.

Või Te tahate öelda, et ajakirjanik võib oma tegevusega rikkuda seadust?  Pange tähele, kui mind, EAL-i liiget, alusetult süüdistati Pronksiööde massirahutuste organiseerimises, siis Eesti Ajakirjanike Liit ei teinud avaldust minu kohta isegi peale minu täieliku õigeksmõistmist Eesti kohtute poolt.

Vähe sellest, kui 2017 aastal pandi kongi eeluurimise ajaks (peaaegu aastaks) ja 2018 aastal Minskis mõisteti süüdi Valgevene ajakirjanikud Sergei Shiptenko (Сергей Шиптенко), Juri Pavlovets (Юрий Павловец) ja Dmitri Alimkin (Дмитрий Алимкин) vastavalt Valgevene Karistusseadustiku paragrahvile 130 (rassilise, rahvusliku ja usulise  vaenu õhutamine) selle eest, et nad kritiseerisid Vene vastast tegevust Valgevene ametnike ja organisatsioonide poolt, siis nii EAL, kui ka EFJ ei teinud piiksugi. Samuti kui Valgevene eriteenistuse taotlusel Moskvas võeti õnneks ajutiselt vahi alla Valgevene ajakirjanik Juri Barantchik (Юрий Баранчик), keegi Eestis, ega Euroopa Liidus ei astunud tema kaitseks.

Tuletan Teile meelde, et olen kirjutanud Teile ja EAL-i juhatusele juhtumitest Ukraina ajakirjanike süstemaatilise terroriseerimisega ja vangistamisega. Samuti kirjutasin sundviisiliselt lõpetatud infoportaali Sputnik-Eesti tegutsemine. Palusin EAL-i võtta  seisukoht ja need juhtumid hukka mõista. Teie piirdusite „teadmiseks võtmisega“, hiljem aga isegi ei suvatsenud mulle vastata.         

Hiljuti Postimees, võttes enda peale KaPo funktsioonid, sai hakkama labase artikliga, milles süüdistab telekanali TVN direktorit ja teleajakirjanikku Oleg Besedinit tegevuses, millega ta propageerib Eestile vaenulikke väärtusi ja teeb koostööd Tallinna Linnavalitsusega (isegi see on nüüd patt?). Mingit arutelu selle kohta EAL-i poolt ma pole kuulnud. 

Pööran Teie tähelepanu ka sellele, et ma ei puuduta küsimust, kellel on rohkem õigust, kas meeldib mulle või ei, toimuv Valgevenes, Ukrainas ja Venemaal. Lihtsalt taotlen võrdset kohtlemist. Teie aga mängite ühte väravasse, mis viitab Teie seisukoha politiseerimist ja poliitiliselt ühepoolse hoiaku võtmist. See on aga minu arvates LUBAMATU!     

Tegelikult EAL oma seisukohaga kinnitab, et tegemist on külmasõjaga, kus tsiviilreeglid ja õigused enam ei kehti nende suhtes, kes on teisitimõtlejad ja on hübriidsõja nähtamatu rinde teisel poolel. Oma seisukohaga, Te õhutate sõjalist vaimu ja teenite nende riikide ja nende võimude huve, kes püüavad maha suruda neid, kes ei kavatse liituda Lääne russofoobia poliitikaga.  

Ajakirjandus ei tohi muutuda võimu ja poliitikute käepikenduseks.

Loodan saada vastus minu avalikule avaldusele.

 

Parimaid aegu soovides,

Dimitri Klenski EAL-i liige

53987272

Поделиться

Ваш комментарий будет первым

    Добавить комментарий